Těhotenství, porod a strach

rozhovor pro Ona Dnes

Jsou obavy z porodu časté? Proč tomu tak je?


Většina žen s porodem nějaké obavy spojené má, to je přirozené, přeci jen je to nová situace. Někdy je to strach z bolesti, někdy strach z komplikací. Častý je strach tak nějak obecně z celé té neznámé porodní situace: co se bude v porodnici dít, zda to zvládnu, zda to nebude moc dlouhé nebo intezivní, zda obstojím v očích partnera… Přibývá žen, které mají strach z chování zdravotnického personálu. To se týká často žen, které mají už z dřívějška negativní zkušenosti se zdravotní péčí nebo mají špatný zážitek z předchozího porodu. Hodně žen je v těhotenství konfrontováno s negativními porodními zkušenostmi žen z okolí či rodiny, to samozřejmě může vyvolávat obavy. Setkávám se ale čím dál častěji se ženami, které vnímají porod jako přirozený děj, který k životu patří a strach z něj nemají, věří, že když to zvládly generace žen před nimi, zvládnou to také.
Myslím, že hlavní podíl na strachu z porodu mají média. Ta často zobrazují příchod dítěte na svět jako nějaké strašně nebezpečné drama, které je třeba prostě nějak přežít, ženu a dítě zachránit. Do zpráv se dostanou většinou pouze porody, které skončily špatně, ale těch je naprosté minimum. Celospolečenský obraz porodu je zkreslený, ženám se málokdy dostanou realistické informace. Realistické je, že většina porodů, pokud mají adekvátní podmínky a podporu, jde naprosto hladce. Jsou ženy, které rodí bezbolestně, jsou ženy, které říkají, že by hned rodily znovu, jak to bylo krásné, celý ten proces. Porod nevypadá ve skutečnosti tak, jak ve filmu. Proto doporučuji kvalitní předporodní kurzy či individuální přípravu se zkušenou porodní asistentkou či dulou. Velký vliv má také to, jak se o porodu mluví v rodině, kde dívky vyrůstají. Zda se u nich o porodech nemluví nebo se naopak říká, že je to něco strašného, nebo ideálně, když se v rodině traduje, že ženy tohoto rodu vždycky dobře rodily. Dříve byl porod běžnou součástí života. Rodilo se doma. Než dívky dospěly, viděly porod matky, sestry či sousedky, věděly, do čeho jdou, a že se to dá zvládnout. To dnes chybí, porody se přesunuly za zdi porodnic a stalo se z nich tabu. Cestou, jak to nahradit, jsou třeba setkání těhotných žen se ženami, které již rodily, sdílení porodních příběhů. A především sdílení pozitivních porodních příběhů, příběhů, ve kterých ženy měly porody ve svých rukou a stály při nich na svých nohou. Žena, která porodí vlastní silou, bude navždy proměněná, bude navždy vědět, jaká síla se v ní skrývá. To je velká věc. Je to takový dáreček pro sebe-vědomí.

Proč je dobré se vyhnout stresu před porodem?


Stresu je dobré vyhnout se nejen před porodem. 🙂 A to proto, že lidský organismu při stresu funguje jinak než normálně. Stresem se tělo i mysl zbytečně vyčerpává. Nejlepší přípravou na porod je opravdu těšit se, pěstovat dobrou náladu, příjemně zdravý životní styl.
Velmi doporučuji dobře se zamyslet nad vyšetřeními, která těhotná podstoupí, protože ta jsou často největším zdrojem stresu. Vždy je dobré vědět, jakou informaci vyšetření přinese a jak s tou informací naložíme. Pokud je například žena rozhodnutá, že i kdyby čekala miminko s postižením, na potrat by nešla, pak jsou některá vyšetření zbytečná. Žádné vyšetření totiž není stoprocentní, často jsou potřeba další a další vyšetření, aby se pak třeba nakonec po několika týdnech zjistilo, že to byl planý poplach. Vliv na psychiku těhotné pak může být velmi nepřiznivý a to zcela zbytečně. Což je podle mě škoda.
Také v závěru těhotenství je důležité, aby se žena zbytečně nestresovala. V dnešní době se více než padesát procent prvorodiček setká u lékaře s tlakem na vyvolání porodu. To vnímám jako problém, protože žen, které skutečně potřebují lékařský zákrok, je podle WHO asi jen deset procent, ostatní se stresují zbytečně. A stres zvyšuje riziko komplikací.


Proč je vhodná spolupráce s gynekologem, por.asistentkou?


Těhotným ženám doporučuji být v péči odborníka. Pokud jsou zdravé a těhotenství probíhá obvykle, může tím odborníkem být porodní asistentka, pokud se těhotenství nevyvíjí optimálně, je potřeba péče lékaře. Péče probíhá běžně jednou za měsíc a poslední měsíc tehotenství jednou za týden. Zdravotnický odborník sleduje, zda se miminko dobře vyvíjí, zda je u ženy vše metabolicky a klinicky v pořádku, a měl by se věnovat i ženině psychickému stavu a případně poradit či odkázat na odborníka ve věcech sociálně právních. Úkolem zdravotníka po čas těhotenství je dávat ženě dostatek informací, které potřebuje. Ženy chodí do „poradny“, ale zdravotníci často nemají čas ani je vyslechnout, natož poradit. Ženy pak odchází neinformované a nedostatek informací dává prostor k doměnkám a ty mohou vést k obavám. Dobrý odborník by měl být připravený ženu podpořit, odpovědět jí na otázky, rozptýlit strach. Už jen to, že žena své obavy může s někým sdílet, pomáhá.


Strach z komplikací, co je dobré vědět?


Dobré je vědět, že u zdravých žen s normálním těhotenstvím, kterých je podle WHO asi 90 %, je riziko komplikací naprosto minimální. Podle britské studie z roku 2011 je to méně než 0,5 %. To znamená, že pokud je žena zdravá a těhotenství probíhá dobře, porod začne sám a nezasahuje se do něj, pak je pravděpodobnost více než 99,5 %, že u porodu nenastanou žádné závažné komplikace vyžadující okamžité odborné řešení. To je podle mě dost uklidňující.
Přesto rozumím tomu, že strach z komplikací je běžný. Je dobré o svém strachu mluvit, ptát se na konkrétní data. Pokud vám lékař řekne, že máte velké riziko, ptejte se jak přesně velké, protože často to jsou ve skutečnosti jen promile případů. Také je dobré ptát se, jak se případným zásahem riziko sníží.
Bohužel se často u zdravotníků setkávám s manipulací. S podáváním zavádějících či neúplných informací, které v ženách vzbuzují obavy. Motivací bohužel mnohdy bývá finanční zisk nebo pouhá potřeba uplatňovat vlastní moc. Často se opakují takové genderové „hry“, že žena bude poslouchat muže lékaře i za cenu toho, že jí vystraší, řekne, že jinak ohrozí miminko a ona pak samozřejmě udělá, co lékař chce. Takže vlastně spousta komplikací při porodu je „vymyšlených“. Například proto, že zdravotníci jsou netrpěliví a chtějí porod urychlit, ačkoli k tomu ve skutečnosti není medicínský důvod. Pokud je vše v pořádku, tak čas by nikdy neměl být jediným důvodem k zásahu. To, že porod trvá déle, není samo o sobě komplikací. Pokud je miminko ok a maminka vnímá, že má ještě dost sil, může klidně rodit tři dny a je to v pořádku.
To, co žena může udělat, aby se komplikacím vyhnul,a je dobře se na porod připravit, dobře vybrat porodnici a osoby, které jí budou při porodu doprovázet a dobře pečovat o své tělo a psychiku před porodem.


Znáte přímo ženy, které dobrovolně volí císaře kvůli strachu?


Ano, znám ženy, které si zajistily indikaci k císařskému řezu ze strachu. A byly velmi zklamané. Často je k tomu vede potřeba vyhnout se bolesti. Jenže ženám se jaksi neříká, že porod sice možná bolí pár hodin, ale bolesti jizvy po císařském řezu trvají mnoho dní. Ženy po císařském řezu tak ze začátku nejsou schopné se o své děti postarat, mají častěji problémy s kojením a častěji po něm přichází poporodní deprese a pocity selhání. Císařský řez je velká břišní operace, pro matku i dítě je mnohonásobně rizikovější než vaginální porod. Císařský řez není dobrá cesta, jak se vyhnout komplikacím ani bolesti, naopak obojí je při něm vyšší. Takže pokud k němu není skutečně závažný medicínský důvod, rozhodně jej nedoporučuji.


Na závěr bych ještě ráda shrnula pár tipů, co dělat, když má žena v těhotenství obavy či úzkosti:

  • promluvit si o svých starostech s někým blízkým či s odborníkem (porodní asistentkou, lékařem, psycholožkou, dulou…)
  • mít dostatek kvalitních informací
  • nevystavotvat se negativním podnětům – neřešit těžká témata, nedělat závažná životní rozhodnutí
  • neposlouchat negativní porodní příběhy, vyhýbat se situacím, kdy ženu někdo straší
  • pečlivě vybírat co číst, vybírat pozitivně laděnou literaturu či webovky, které vnímají porod jako přirozený proces
  • pracovat s afirmacemi – pozitivními větami např. mé tělo ví, jak porodit miminko, mé miminko ví, jak se narodit, děje se to nejlepší pro mě a mé miminko… napsat si takové věty na lepicí papírky a vylepit si je po bytě, abyste je měla stále na očích
  • podívat se na nějaký hezký film o přirozených porodech – Orgazmický porod, Porod jak jej známe, Rodí se budoucnost…
  • povídat si se ženami, které mají krásné zážitky z porodu
  • najít si kamarádku, která je také těhotná a máte podobné názory, dát si vzájemně podporu
  • zajít na dobrý předporodní kurz
  • odvést pozornost – věnovat se tomu co vás baví a nabíjí – hezký film, procházka v přírodě, výtvarné činnosti, veselá kniha…
  • dobře o sebe pečovat
  • psát si deník
autorka článků na blogu